Florian Bichir: "Pe 26 ianuarie 2010, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis să respingă cererea Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS) privind constatarea colaborării episcopului Dunării de Jos, Casian Crăciun, cu fosta Securitate."
Pe 10 februarie 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, ca nefondat, recursul declarat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii împotriva deciziei instanţei in ferioare, care a stabilit, de asemenea, că episcopul de Argeş, Calinic Argatu, nu a colaborat cu fosta Securitate. Decizia este irevocabilă!
Încă din 2008, Curtea de Apel Alba-Iulia a anulat verdictul de poliţie politică primit de arhiepiscopul ortodox Andrei Andreicuţ din partea Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS). Decizia instanţei a rămas definitivă şi irevocabilă. Şi dosarul - cu ceva probleme - al Înalt Prea Sfinţitului Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, se află în instanţă.
Ierarhul a solicitat instanţei să anuleze decizia CNSAS, arătând că nu a avut niciun angajament scris cu aceste instituţii. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor subliniază că aceste discuţii cu diferiţi ofiţeri „nu au atentat la poziţia socială a unui cetăţean sau a statului român”. Totodată, ÎPS Pimen declară pe proprie răspundere că nu a fost colaborator al poliţiei politice comuniste.
Iată că, rând pe rând, preoţii sau ierarhii acuzaţi de CNSAS că ar fi făcut poliţie politică câştigă definitiv procesele în instanţele de judecată. Ce s-a ales cu marea campanie de desconspirare a celor care ar fi colaborat cu Securitatea? Totul s-a transformat într-un mare fâs. Marele circ, întreţinut de unele persoane, a căzut în ridicol.
Iar cei acuzaţi ani de-a rândul - pe drept sau nedrept - ar putea să se adreseze instanţelor pentru calomnie. Sunt sig