În Haiti, numărul morţilor a depăşit 300.000, iar 560.000 de oameni trăiesc în tabere provizorii de sinistraţi, unde sunt necesare aproximativ 18.000 de toalete publice. Sursa: REUTERSSursa: ReutersSursa: CRISTIAN BOTEZ
1 /.
Oficialii MINUSTAH (Misiunea ONU de Stabilizare din Haiti) au anunţat că numărul morţilor în urma cutremurului din 12 ianuarie a trecut de 300.000, iar cifra va continua să crească. Asta înseamnă că aproape 5 la sută din populaţia ţării a dispărut în urma cataclismului. Confruntate cu una dintre cele mai mai mari catastrofe din istoria recentă, ONU şi mai multe guverne ale lumii, cărora li adaugă o listă impresionantă de organizaţii umanitare, depun eforturi impresionante pentru a-i scoate pe haitieni din colaps. Prioritatea numărul unu: asigurarea condiţiilor minime de viaţă.
330 de tabere amenajate pentru o jumătate de milion de oameni
Peste 60.000 de familii haitiene, însemnând aproape 300.000 de oameni, au primit din partea organismelor specializate ale ONU materiale pentru adăposturi. Totodată, una dintre preocupările principale este de a se găsi locuri sigure pentru amplasarea taberelor de sinistraţi. În prezent, 560.000 de oameni sunt grupaţi în mai mult de 330 de tabere amenajate spontan. Locurile sunt insalbure, nu au amenajate toalete, devenind astfel zone cu risc biologic maxim. Infecţiile respiratorii, urmate de rănile dobândite în timpul cutremurului şi de diaree sunt principalele probleme de sănătate cu care se confruntă locuitorii din Port-au-Prince. Au fost confirmate primele cazuri de malarie, spitalele fiind deja în alertă faţă de o posibilă răspândire a bolii. De asemenea, au fost confirmate şi câteva cazuri de febră tifoidă.
600.000 de localnici trebuie vaccinaţi
Campania de vaccinare a populaţiei, demarată pe 16 februarie, va continua până în martie. Până ac