Zeci de castele pline de istorie se întind între Mainz şi Bonn, pe unul dintre cele mai impresionante trasee turistice din lume. De la „palatul cu multe ferestre” la cel al dragonilor de foc, fiecare castel are în spate o poveste.
Dacă doriţi să porniţi într-o călătorie pe Valea Rinului aveţi nevoie de timp suficient - două săptămâni - pentru a reuşi să vizitaţi sau măcar să aruncaţi o privire asupra tuturor castelelor. Unele dintre ele au amenajate mici hosteluri unde vă puteţi caza, ceea ce vă mai uşurează misiunea. În afară de impunătoarele clădiri, veţi fi cuceriţi şi de frumuseţea peisajelor, construcţiile fiind răsfirate printre podgoriile de pe Valea Rinului.
Cel mai bun control asupra traficului pe Rin
Impresionantele palate care astăzi fac parte din peisajul natural al Rinului ascund multe secrete. Unele dintre ele vă vor fi dezvăluite dacă pătrundeţi în camerele uriaşe şi în cele mai îndepărtate cotloane. Aproape toate castelele datează din perioada Evului Mediu şi ascund încercările constructorilor de a-şi apăra domeniile de uzurpatori. Din motive legate de strategie, nobilii au hotărât ca toate castelele să fie plasate pe vârfuri de stâncă, iar astăzi ele oferă turiştilor o imagine plină de mister şi splendoare.
Încă de pe vremea romanilor, Valea Rinului a fost o importantă linie de comunicare din punct de vedere strategic, iar în Evul Mediu împăraţii germani au urmat chiar această linie pentru a înainta spre Italia. De asemenea, negustorii bogaţi foloseau cursul fluviului pentru a transporta diverse mărfuri.
Despre cei care şi-au ridicat castele în această zonă se spunea că se numărau printre cei mai puternici oameni din Germania, fiind printre puţinii care puteau controla tot traficul de pe Rin. Din acest motiv, maiestuoasele clădiri au apărut ca ciupercile după ploaie, între Mainz şi Bonn, aglomerându-se în mod specia