MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
Pentru ca informatiile pe care le solicitati sa fie pe deplin intelese, sunt necesare cateva lamuriri referitoare la lichidul cefalorahidian. In mod normal, acest lichid este produs la nivelul creierului, circula prin cei 4 ventriculi, se acumuleaza in niste spatii inchise (cisterne) ce au rol de rezervoare, situate la baza creierului, spala suprafata creierului si a maduvei spinale si este apoi absorbit in circulatia sanguina. De obicei, lichidul cefalorahidian este complet resorbit la nivelul circulatiei sanguine, insa exista situatii in care este impiedicata secretia, absorbtia sau circulatia normala a acestuia.
Pastrarea echilibrului intre productia si absorbtia de lichid cefalorahidian este esentiala, perturbarea acestui proces determinand aparitia hidrocefaliei. Una din cauze poate fi ca in cazul dvs. un traumatism cranian. Desi se insoteste de semne si simptome ca: deteriorarea cognitiva, incetinirea si limitarea miscarilor corpului, incontinenta urinara etc., hidrocefalia cu aspecte mai putin severe poate fi tinuta sub control, cu ajutorul unui tratament corect.
Scopul acestui tratament este restabilirea echilibrului dintre secretia si absorbtia de lichid cefalorahidian. La adulti, tratamentul poate consta in efectuarea de punctii lombare repetate, in scopul diminuarii presiunii intracraniene. Alt procedeu eficient, folosit in cazul adultilor cu hidrocefalie este instalarea unui tub flexibil (sunt), pentru a scurtcircuita un blocaj sau pentru a drena excesul de lichid cefalorahidian in circulatia sanguina sau cavitatea abdominala, unde este resorbit. Un sunt eficient va permite ameliorarea simptomatologiei specifice hidrocefaliei adultului si poate fi mentinut pe tot parcursul vietii, singura complicatie notabila ce poate surv