Dezbatarea privind "trădarea" generalului de Securitate Ion Mihai Pacepa în 1978 a fost readusă în atenţia publică printr-o nouă aparţie editorială semnată de istoricul şi diplomatul Ion Constantin, cu titlul "Cazul Ryszard Kuklinski: un Pacepa al Poloniei"? La începutul săptămânii, la 23 februarie, cartea a fost lansată la "Casa Titulescu" din Bucureşti, după care a urmat o masă rotundă cu participarea unor istorici specialişti în problematica serviciilor secrete, precum şi foşti ofiţeri ai Direcţiei de Informaţii Externe.
Istoricul Ion Constantin, fost consilier diplomatic la Varşovia în perioada 1996-2000, este un bun cunoscător al istoriei recente a Poloniei, fiind autorul mai multor articole de specialitate şi cărţi pe această temă. Cea mai recentă apariţie editorială o reprezintă relatarea "cazului Kuklinski", care a provocat mari frământări în cadrul Tratatului de la Varoşovia la începutul anilor '80.
"TRĂDĂTORUL" KUKLINSKI
Numele Ryszard Kuklinski (1930-2004) este puţin cunoscut opiniei publice româneşti. Militar de carieră cu gradul de colonel, Kuklinski a decis în 1972 să trădeze intersele Tratatului de la Varşovia, oferindu-se să spioneze organizaţia în favoarea americanilor. După propriile declaraţii, gestul a fost determinat de considerente patriotice, văzând că ţara sa se afla în imposibilitate de a scăpa de sub dominaţia sovietică. Evenimentul care i-a accelerat decizia a fost reprimarea sângeroasă a revoltelor muncitoreşti din 1970, soldate cu 44 de morţi, în care armata poloneză a avut un rol determinant. După acest trist moment, colonelul Kuklinski a căutat orice prilej să contacteze serviciile de informaţii americane, unde spera că va găsi sprijin pentru idealul său de a ajuta Polonia să se desprindă de Tratatul de la Varşovia. Evenimentul s-a produs în vara anului 1972, pe când se afla într-o misiune oficială în Ge