Familia van Mourik produce prăjiturele după o reţetă tradiţională olandeză veche de peste 200 de ani. Produsele nu conţin conservanţi şi pot fi achiziţionate din supermarheturile şi din magazinele naturiste din oraş
Dimineaţile a sute de mureşeni sunt îndulcite de câteva săptămâni cu ajutorul unor prăjituri specific olandeze, numite „stroopwafels”. Acestea sunt produse în premieră în comuna Voiniceni din judeţul Mureş de către Dana şi Frank van Mourik.
Mică afacere locală
Povestea prăjiturelelor tradiţionale olandeze, produse la câţiva kilometri de Târgu-Mureş a început acum câţiva ani, când mureşeanca Dana Fechete a plecat la studii în ţara lalelelor. Acolo tânăra a gustat pentru prima dată aceste delicatese, iar savoarea lor a cucerit-o. Cel care însă i-a schimbat destinul a fost Frank van Mourik, un olandez care i-a devenit soţ şi alături de care a revenit în România. Ajutaţi de familie, cei doi au hotărât să pună bazele unei afaceri şi să producă aici prăjiturele atât de apreciate în Olanda. „Ideea ne-a venit de un an jumate, dar a trebuit să construim laboratorul de fabricare a prăjiturelelor, care e la standarde europene. După câteva probe am început efectiv producţia de la jumătatea lunii ianuarie”, spune Dana van Mourik.
Produs 100% natural
Olandezii au o reţetă tradiţională pentru producerea acestor „stroopwafels”. Această reţetă este folosită şi de familia van Mourik. „Prăjiturelele conţine scorţişoară, sirop de porumb, dar şi trei arome naturale aduse special din Olanda şi grăsime vegetală sută la sută naturală adusă din Belgia. Produsele nu conţin conservanţi şi au termen de valabilitate trei luni de zile, pentru că au în compoziţie zahăr”, spune Frank van Mourik. Procesul de fabricaţie a acestor prăjiturele e foarte simplu. „Aluatul se prepară cam într-o jumătate de oră. Se fac nişte biluţe din cocă , se pun apoi într-o