* anul trecut, specialiştii ISU au asanat 439 elemente de muniţie neexplodate şi au monitorizat 317 transporturi de substanţe şi deşeuri periculoase
Protecţia Civilă împlineşte, pe 28 februarie, 77 de ani de activitate în România. Practic, primele structuri cu atribuţii de protecţie civilă au luat fiinţă odată cu emiterea Înaltului Decret Regal nr. 468/28 februarie 1933, prin care Regele Carol al II-lea aproba Regulamentul Apărării Pasive. Astăzi, activităţile destinate protejării civililor şi a bunurilor materiale din patrimoniul public şi privat sunt desfăşurate de specialiştii Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). ISU "Dunărea" Brăila a marcat, ieri, cei 77 de ani de la emiterea decretului regal, printr-o zi a porţilor deschise, invitând elevii claselor I-VIII din mai multe şcoli să vadă tehnica echipelor de intervenţie. Celor mici le-au fost prezentate atât echipamentele geniştilor care asanează terenul de bombe neexplodate, cât şi costumele de scafandru sau echipamentele de protecţie necesare la intervenţiile cauzate de accidente chimice.
Tot cu ocazia zilei aniversare, ISU "Dunărea" a prezentat presei locale activitatea pe linie de protecţie civilă din anul 2009. Prin intermediul ziariştilor, publicul a fost informat că formaţiunea de protecţie civilă din cadrul Detaşamentului 1 de Pompieri Brăila a participat la 51 intervenţii pirotehnice de asanare a terenului de muniţie rămasă neexplodată şi la şapte activităţi de distrugere a acesteia în poligonul Muchea. Au fost identificate, ridicate, transportate, depozitate şi ulterior distruse un număr de 439 elemente de muniţie, din care 92 proiectile de diferite calibre, 76 grenade ofensive şi defensive, cinci bombe de aruncător, o bombă de aviaţie de 50 kg, 264 cartuşe de infanterie şi un focos.
Echipajul de căutare-salvare şi scafandri a intervenit la cinci acţiuni de căutare şi rec