După ce l-au ales pe cel mai bun dintre candidaţii aspiranţi la şefia PSD-ului, rândurile social-democraţilor devin pe zi ce trece tot mai restrânse. Semn că desemnarea noului şef al pesediştilor nu este deloc privită cu ochi buni chiar dacă are imaginea unui social-democrat model.
Diaconescu, cel numit de primarul fistichiu al Constanţei, „o jitie trădătoare" a dat startul plecărilor din PSD, ca metodă de revoltă faţă de monitorizarea la care a fost supus, după cum susţine, comandată tot din interiorul PSD-ului. Acestuia i s-au mai adăugat şi senatorul Şerban Mihăilescu şi deputatul Cătălin Cherecheş, Răzvan Teodorescu, Ioan Munteanu, Culiţă Tărâţă. Imediat cu prima plecare din partid, hienele s-au şi năpustit asupra celor care rând pe rând lasă în urmă doctrina social-democrată şi se alătură independenţilor, celor care sunt mult mai uşor de cooptat de partea adversarilor.
Printre primii reclamanţi ai atitudinii fostului aspirant la şefia PSD-ului a fost primarul Radu Mazăre care, din postura de susţinător al noului şef priveşte lucrurile din altă direcţie. Dacă până acum, despre PSD putea vorbi că încă mai are oameni care fac imagine bună partidului, în speţă demisionarul Diaconescu - fost ministru de Externe, oamenii de calitate pot fi număraţi pe degete. În schimb, rămân cei din categoria din ce în ce mai lărgită din care face parte şi primarului de la malul mării. Mult mai mondeni, din ce în ce mai fistichii, mereu cu chef de distracţie, mai puţin preocupaţi de soarta electoratului care i-a pus pe funcţie şi foarte buni la categoria lăsat treaba pe seama altora. Caracteristici care nu sunt nicidecum definitorii în cazul unui om „cu sânge" pe care Mazăre spunea ca-l vrea în fruntea PSD-ului.
În condiţiile în care în fiecare zi pleacă cel puţin un social democrat de bază, nu este exclus ca printre liderii de marcă ai PSD-ului să mai rămână cei „î