Victor Dima, cel care a desenat stema şi sigiliul de stat, se chinuieşte de 18 ani să obţină banii care i s-ar cuveni pentru opera sa. Graficianul, fost angajat al Armatei, şi-a căutat dreptatea şi la Strasbourg, unde a obţinut câştig de cauză, dar instanţa din România a ignorat decizia judecătorilor europeni.
în 1990, Victor Dima (57 de ani) a câştigat concursul naţional pentru realizarea machetelor stemei şi sigiliului României. Doi ani mai târziu, la comanda unei comisii parlamentare, Dima a realizat machetele după care s-au făcut stema şi sigiliul României de astăzi.
Mai citiţi şi:
Tricolorul a fost fluturat pe cel mai înalt vârf montan din judeţ
Batalionul 136 Geniu „Apulum“, a primit noul drapel de luptă
Dar, deşi comanda a fost onorată, iar desenele celor două însemne de stat au fost publicate în Monitorul Oficial nr. 236 din 1992, graficianul nu a primit niciun ban, cu toate că dreptul de autor era reglementat prin Decretul nr. 321 din 1956.
Dezamăgit că nu-şi primeşte plata pentru serviciile făcute, Victor Dima a încercat să-şi obţină drepturile financiare cu vorba bună. În zadar.În 1993 a dat în judecată Monetăria Statului, care însă nu a recunoscut că îi foloseşte machetele.
Procesele, cauza necazurilor
Lupta artistului cu justiţia română, care s-a încheiat la 16 noiembrie 2009, printr-un blocaj din care nu mai ştie cum să iasă. „Eu nu am cerut niciodată bani statului, ci acelor agenţi economici care multiplică şi folosesc creaţia mea şi apoi o vând statului. Pentru început am chemat în instanţă Monetăria, apoi câteva firme private", explică Dima.
Artistul a fost angajat civil al Armatei române, în cadrul Studioului Artistic, din 1984 până în 1992 când a fost numit ofiţer, ca urmare a realizării însemnelor statului. În 2001 i s-a desfiinţat postul şi a fost nevoit să iasă la pensie, în condiţiile în car