Un fost ambasador al SUA în România, inspirat de experienţa la noi în ţară, legenda lui Dracula şi moştenirea comunismului a scris, împreună cu soţia sa, o carte în care a vrut să demonteze miturile pe care americanii le ştiau despre România. Întrebaţi despre modul în care SUA percepe ţara noastră în contextul fostelor relaţii cu ruşii, autorii, Jim Rosapepe şi Sheilah Kast, au precizat că "românilor le place să se considere o insulă de latini într-o mare de slavi".
Jim Rosapepe, fost ambasador al Statelor Unite în România, în perioada 1998 şi 2001, şi soţia sa Sheilah Kast au decis să scrie o carte despre România, prin propria loc experienţă în cei trei ani petrecuţi la noi în ţară: "Dracula is dead. Despre cum au supravieţuit românii comunismului, l-au eradicat şi au revenit după 1989 ca Noua Italie" s-a lansat în noiembrie 2009 şi a atras atenţia mass-mediei din SUA.
Evz vă prezintă astăzi prima parte a interviului acordat pentru strada32.comşi evz.ro. În ediţia de mâine aflaţi, în ultima parte a interviului, despre noua generaţie a României, situaţia vizelor pentru SUA şi perspective economice.
Aţi ajuns în România când ţara se afla în plină perioadă de tranziţie. Mulţi specialişti au observat evoluţia României, diferită din punct de vedere al reformelor sociale şi economice, în comparaţie cu vecinii geografici. Care sunt elementele esenţiale care ne diferenţiază de restul Europei de Est?
Jim Rosapepe: Comparând cu Polonia, Ungaria si Republica Cehă, standardul de viaţă al României era mai scăzut în perioada târzie a anilor '90. Erau încă prea mulţi copii abandonaţi? Răspunsul este da. Era nivel corupţie ridicat iar privatizarea slabă?. Da. Avea oare România prea multă demagogie xenofobă în politică si în media? Da. Dar oare toate astea înseamnă că România nu se îndreptă spre a deveni o democraţie europeana prosp