Nu, batalia pentru modificarea Constitutiei nu va fi despre numarul parlamentarilor. Nu va fi despre parlamentul uni sau bicameral. Nu va fi nici macar despre crearea unui stat mai modern, mai putin birocratizat sau despre un sistem de justitie mai eficient.
Doar doua lucruri conteaza pentru partidele care trebuie sa se puna de acord pentru modificarea Constitutiei - care e rolul exact al presedintelui in desemnarea premierului si daca judetele se vor desfiinta pentru a fi inlocuite cu unitati mai mari.
Batalia pentru premier
Modul in care se face numirea pentru functia de premier ii intereseaza in primul rand pe "greii" de la centru, care nu vor sa repete situatia de la sfarsitul lui 2009, cand majoritatea parlamentara nu reusea sa impuna un sef al guvernului.
Cu Basescu presedinte inca cinci ani de acum incolo, PSD si PNL stiu ca acesta va dori de fiecare data sa-si impuna primul ministru care ii convine. Nimeni nu si-l inchipuie pe Basescu lucrand cu Victor Ponta sau Crin Antonescu la sefia cabinetului de ministri.
De fapt, e putin probabil sa-l vedem lucrand din aceasta postura cu vreunul dintre liderii actuali ai celor doua partide. Singurii oameni din PSD si PNL pe care Basescu i-ar vedea la ora actuala conducand guvernul sunt tocmai oamenii lui - sefii SIE si SRI George Maior si Mihai Razvan Ungureanu.
Tocmai de aceea, oamenii lui Ponta si Antonescu ar trebui sa se bata din rasputeri pentru ca in noua Constitutie sa fie trecut negru pe alb ca majoritatea parlamentara da premierul, indiferent ce ar fi. Daca nu, Basescu va conduce Romania pana in ultima secunda a presedintiei sale. Si nu doar formal.
Spaima baronilor si baronasilor
A doua prevedere pentru care se vor da lupte grele va fi cea despre reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei. Baronii si baronasii