Sărbătoarea Mărţişorului, atât de cunoscută în România, Bucovina şi Republica Moldova, are o „soră mai mică” în Bulgaria, unde se numeşte „Marteniţa”. Americanii sărbătoresc Ziua Porcului, iar islandezii - Ziua Berii.
Citeşte şi:
Primul Mărţişor pentru „Adevărul de Seară“ Braşov
Pentru români, 1 martie este ziua în care femeile primesc mărţişoare. În Bucovina şi Basarabia se oferă chiar şi medalioane de aur sau de argint, care se poartă la gât cel puţin 12 zile, dar semnificaţia este aceeaşi: celui care îl primeşte i se urează sănătate şi noroc pentru tot anul.
În Bulgaria, Mărţişorul e denumit „Marteniţa" şi se oferă numai şnurul alb-roşu, cu ciucuri la capete, dar fără un talisman. Mica fundiţă este o urare de sănătate, albul fiind simbolul sufletului, iar roşul fiind simbolul sângelui, deci al trupului. Oferirea unui şnur înglobează o urare de sănătate completă, a trupului şi a sufletului, în ziua în care natura însăşi renaşte după o iarnă grea.
Doar bere în Islanda
În Islanda, la 1 martie se sărbătoreşte berea. Totul a început cu o mare zi de bucurie, celebrată la 1 martie 1989, când s-a pus capăt unei prohibiţii care a durat 74 de ani. Interdicţia comercializării băuturilor alcoolice, impusă în 1915, a fost votată printr-un referendum desfăşurat în anul 1908. Nu locuitorii Islandei, ci Spania a protestat prima faţă de această restricţie, refuzând, în anul 1921, să mai cumpere peşte din Islanda atât timp cât islandezii nu cumpără vinuri spaniole.
Inspiraţi de acordul pentru vin, islandezii au legalizat, în 1935, şi băuturile spirtoase, dar nu şi berea, pe motiv că e prea ieftină şi se bea în cantităţi mari. Ca atare, multă vreme, în Islanda s-a vândut numai bere fără alcool (pe care ei o numesc pilsner!), în care bărbaţii puneau singuri tărie pentru a o „îmbunătăţi". Acum 20 de ani s-a pus capăt acestei făţă