Ciobanii se tem că vor ajunge la sapă de lemn. Ei spun că animalele crescute de dânşii vor fi bune de consum abia în luna mai.
CITEŞTE ŞI:
Carnea de miel, un lux pentru masa de Paşte
În acest an, carnea de miel va fi o delicatesă pe masa de Paşte a băcăuanilor. Din cauza secetei de anul trecut, dar şi a iernii care s-a instalat mult prea devreme, oile şi caprele abia au început să fete. „Până acum, doar câteva capre au fătat. Cele mai multe vor făta aproape sau chiar după Paşte. Iezii nu vor fi buni de consum“, a spus dezamăgit Neculai Doileţ, crescător de capre din Oneşti.
Aceeaşi stare de spirit se întâlneşte şi printre proprietarii de oi. „Din 200 de oi pe care le am, abia au fătat vreo zece. Chiar nu ştiu ce vom face, pentru că speranţele noastre se legau de vânzările de Paşte“, ne-a declarat Ion Vlase, un fermier din comuna Stănişeşti. Ciobanii spun că afacerile lor sunt în pragul falimentului. Brânza de oi nu se mai vinde decât în ziua de salariu a băcăuanilor, iar din afacerile cu miei se va alege praful.
„Mieii sunt foarte mici acum. Ca să foloseşti ceva, trebuie să rămâi măcar cu zece kilograme curate de carne“, susţine Sorin Atonoaie, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale din Brusturoasa. El spune că de la cele 30 de oi pe care le creşte are doar 12 miei, iar aceştia nu-i vor ajunge decât pentru consumul propriu şi pentru atenţiile către prieteni. Veterinarii susţin că pentru a fi bun de consum, un miel trebuie să aibă mai mult de 5 kilograme. „În ceea ce priveşte comercializarea, se vor respecta normele de anul trecut. Adică mieii pot fi sacrificaţi direct în pieţe sau la abatoare specializate“, a precizat doctorul Gheorghiţă Vlad, şeful Biroului pentru Igienă şi Sănătate Publică Veterinară.
De săptămâna viitoare, veterinarii vor începe controalele prin pieţele din judeţ pentr