* Dureri de inima, junghiuri in coaste si in splina
Vin de patrunjel cu miere si otet de vin
"Cine are dureri in coaste, inima sau splina, sa fiarba ceva patrunjel in vin impreuna cu ceva otet de vin si miere de albine, sa strecoare totul, sa bea asta des si el va fi vindecat". (Hildegard)
Reteta: 10 frunze de patrunjel, 2 linguri de otet de vin, 1 litru de vin, 150 g miere de albine. (Pentru diabetici se recomanda numai 80 g miere. Se pare ca cea mai buna miere, in timpurile noastre, cand atatea plante sunt modificate genetic, este mierea de padure.) Se pun toate la fiert, dupa care se strecoara vinul si se trage in sticle curate, care au fost sterilizate in prealabil cu alcool. Se pastreaza la rece. Se bea cate un paharel (20 ml), dupa masa. Se scoate din timp de la frigider, pentru a nu fi prea rece cand se consuma.
Bautura de fenicul
"Sa se ia lemn dulce si de cinci ori mai mult fenicul si tot asa de mult zahar ca si lemnul dulce, si in plus si ceva miere, si din astea sa se faca o bautura. Sa se bea inainte si dupa masa". (Hildegard)
Reteta: 50 g seminte de fenicul, 10 g lemn-dulce, 20 g zahar, 25 g miere curatita de spuma (se fierbe intr-un vas cu apa fierbinte si se arunca spuma), 500 ml apa (daca se poate insorita 1-2 ore la soarele de pranz). Se fierbe totul 5 minute, dupa care se pune in sticle curate si sterilizate in prealabil cu ceva alcool (vodca, tuica). Indicatia dr. Strehlow: boli de inima, dureri de inima, cura dupa infarct.
* Hipertensiune, circulatie slaba, epuizare
Biscuiti cu aloe, smirna, camfor si salata-iepurelui
"Ia aceeasi cantitate de aloe si smirna si ceva mai putin camfor si lasa-le sa se topeasca intr-o tigaie. Adauga ceva salata-iepurelui si ceva faina si fa biscuiti din acest amestec, pe care ii coci pe o piatra fierbinte sau la soare. Dupa ce ei s