Dan Pecurariu, unul dintre cei care au proiectat uzina, acum patru decenii, a ţinut să tragă un semnal de alarmă cu privire la faptul că demolarea vechilor hale poate produce o catastrofă ecologică.
Prezentarea în cotidianul „Adevărul de Seară" a faptului că societatea Rulmentul a fost cumpărată după 40 de licitaţii, a stârnit reacţia lui Dan Pecurariu, unul dintre inginerii care a participat la proiectarea uzinei. El a ţinut să tragă un semnal de alarmă cu privire la riscul producerii unei catastrofe ecologice, în cazul demolării vechilor hale.
Hale izolate cu azbest
Acesta a explicat că, după anul 1964, când s-au construit noile hale, acestea au fost izolate în interior cu un amestec pulverizat pe bază de azbest, care este cunoscut ca fiind o substanţă nocivă pentru oameni, chiar cancerigenă.
„În ţară nu există nicio întreprindere specializată în demontarea izolaţiilor cu azbest pulverizat. Dacă cineva îşi va asuma această sarcină după principiul «lasă că merge şi aşa», acela ar fi un criminal", a precizat, pentru „Adevărul de Seară", braşoveanul.
Proiectantul a explicat că, după îndepărtarea acestui material, demontarea construcţiei metalice trebuie făcută într-o anumită ordine, pe care doar el o cunoaşte.
Risc de infectare a apei
El se teme că executarea unor lucrări de demolare improprii ar afecta sănătatea tuturor locuitorilor oraşului. „Cantitatea de azbest folosită a fost mare. Sunt posibile accidente serioase. Orice eroare ar duce la ridicarea unui nor otrăvitor deasupra oraşului, infectarea solului, a apelor de suprafaţă şi a celor subterane şi, de asemenea, afectarea gravă a sănătăţii lucrătorilor", a explicat Dan Pecurariu.
Iginerul spune că halele care au fost cumpărate la finele săptămânii trecute nu ar intra în această categorie, dar restul clădirilor, care urmează să fie date în plată creditorilor, sunt i