A durat 20 de ani. A cuprins zeci de intelectuali care şi-au umflat capitalul luptînd cu tot felul de comunisme mai mult sau mai puţin iluzorii. Anticomunismul a murit de moarte bună cînd politicienii au început să schimbe acei specialişti ca pe ciorapi. Marius Oprea a fost înlăturat, institutul cu pricina a dispărut, Tismăneanu e mare şaman şi Ion Stanomir e noul şef al unui nou institut.
Deci măreaţa luptă anticomunistă şi-a pierdut şi ultima rămăşiţă onorabilă: patetismul. Acum totul e face cu instituţii şi cabinete impuse politic. Anticomunismul e ca un judeţ unde numeşti prefectul, directorul de agenţie şi tot aşa.
Nu eram un mare fan Marius Oprea. Dar îi respectam stilul “apucat” care putea face rău, dar care aducea şi nişte rezultate palpabile pentru toţi marii luptători simbolici. Cît despre autorii raportului, am scris de cîteva ori că nu am nici un fel de respect pentru oameni care construiesc ierarhii intelectuale întemeiate pe nimic – şi mai şi trag concluzii apocaliptice întemeiate pe propria trăire anticomunistă intensă…
Ultima suflare a anticomunismului s-a dus aşadar. Şi nu mai vreau să plătesc nici un sfanţ pentru tîmpeniile astea, pentru institute noi şi alte porcării. Avem institute de istorie, facultăţi, universităţi, academie cu oameni capabili sau care ar trebui să fie capabili. De ce nu sînt acei oameni ajutaţi să-şi facă treaba? Pe cînd o să hotărască Guvernul şi ce scriitori trebuie să intre în manuale? Sau ce poezii merită citate în teze şi compuneri? Comunismul trebuie studiat rece şi atent. Avem şcoli pentru asta.Nu ne trebuie un soi de “agenţie” cu intelectuali.
Dacă îl alungi pe Oprea, atunci fă-o în numele depolitizării. dacă o faci ca să dai afară un anticomunist imprevizibil şi să pui unul de-al tău, răsplată pentru activităţi electorale deosebite, atunci eu protestez aici pentru cheltuirea inutilă a unor bani