De la trei stupi a ajuns să deţină peste 100, iar mierea pe care o recoltează şi o vinde este de ani buni afacere de familie.
Deloc întâmplătoare pasiunea sa pentru munca cu albinele. În anii copilăriei stătea şi îşi privea tatăl cum lucra la stupi de dimineaţă şi până la apusul soarelui. La vremea aceea îi lipsea curajul de a se apropia de albine, de câteva ori fiind taxat de “paznicii” stupilor cu înţepături pentru faptul că a avut curiozitatea să se apropie prea mult de casa producătoarelor de miere.
“Au trecut ani şi ani până când am vrut să mă fac apicultor. În lunile de armată dinaintea facultăţii am citit numeroase cărţi de specialitate, după ce un coleg care urmase Liceul Apicol la Băneasa mi-a explicat că se pot face şi bani din asta. Aşa că, pentru început, mi-am achiziţionat trei stupi şi m-am apucat de treabă”, povesteşte inginerul agronom Liviu Moise. După absolvirea studiilor universitare, apicultorul din Câmpina, şi-a dezvoltat afacerea. Pentru asta însă, susţine el, a fost nevoie de multă trudă. Plimbă albinele departe de casă Cel mai mult îi place să plece în pastoral. Deţine un pavilion de 65 de familiide albine, cu care străbate annual peste 1000 de kilometric. “Pentru a obţine recoltă bună trebuie să duci albinele în acele zone de unde îşi pot recolta cât mai mult polen. Întâi merg acolo unde sunt pădurile de salcâm, floarea înflorind la sfârşitul lui aprilie, începutul lui mai. Urmează apoi teiul, în a doua jumătate a lunii iunie, iar apoi florae soarelui, în Bărăgan, în primele zile a lui iulie.”, spune apicultorul. Îşi vinde mierea şi în străinătate Liviu Moise este membru cu vechime al Asociaţiei Apicole Valea Prahovei, care reuneşte peste 100 de persoane deţinătoare a peste 5000 de familii de albine. Mierea pe care o produce anual este comercializată atât prin intermediul târgurilor organizate periodic în ţară, cât şi în străi