Deşi producerea unui cutremur nu poate fi prevăzută cu exactitate, seismul care a zguduit coasta chiliană sâmbătă în zori nu a fost deloc o surpriză: seismul era previzibil pentru oamenii de ştiinţă iar populaţia şi guvernanţii, bine pregătiţi. Chile, statul sud-american lovit de un cutremur cu magnitudinea de 8,8 grade pe scare Richter, se situează în cea mai periculoasă zonă din punct de vedere seismic de pe glob, Cercul de Foc al Pacificului. Zona are o lungime de 40.000 de kilometri şi "încercuieşte" Oceanul Pacific. Plăcile tectonice instabile din jurul acestui "cerc" produc 90% din cutremurele din lume, precum şi majoritatea erupţiilor vulcanice, spun specialiştii. Lanţul munţilor Cordilieri face parte din acest perimetru instabil. Seismele puternice din "Cercul de Foc" sunt urmate în general de valuri puternice (tsunami). Pentru specialiştii în tectonica plăcilor, seismul era previzibil.
CERCUL DE FOC
Potrivit revistei americane Time, mişcarea telurică de sâmbătă s-a produs pe una dintre cele mai puternice falii din regiune, unde placa submarină Nazca din Pacific s-a deplasat gradual spre vest pe sub placa sud-americană. Frecarea bruscă dintre aceste două plăci a dat naştere cutremurului cu magnitudinea de 8,8 grade pe scara Richter, mult, mult mai puternic decât cel produs în ianuarie în Haiti. Specialiştii afirmă că seismele din Chile şi cel din Haiti, produs în urmă cu şase săptămâni, nu au legătură între ele, deoarece s-au produs pe falii diferite.
Chile a mai fost lovit de cutremure puternice. În 1960, un seism cu magnitudinea de 9,5 grade Richter, cel mai puternic cutremur de când se fac înregistrări ştiinţifice, a lovit oraşul Valdivia, omorând 2.000 de oameni. Din 1973, ţara sud-americană a înregistrat 13 cutremure de 7 grade Richter sau mai mari. De aceea, legislaţia chiliană în priviţa construcţiilor este severă. Aşa se exp