Strigătele de ajutor ale celor care îşi doresc cu ardoare să trăiască indiferent câte cheltuieli presupune acest lucru împânzesc ziarele şi spaţiul online. O parte dintre ei apelează, însă, şi la ajutorul statului.
Printre cele mai cunoscute modalităţi de aplicare pentru obţinerea de fonduri de la stat în scopul realizării de tratamente medicale în străinătate se află formularul 112, care acoperă serviciile incluse în pachetul de bază şi ordinul ministrului Sănătăţii nr. 50 / 2004, modificat în toamna anului trecut.
"La formularul 112 lucrurile sunt, de bine de rău, destul de clare. Răspunsul se primeşte în câteva zile. Calvarul începe atunci când se solicită fonduri pe ordinul nr. 50 / 2004. Aici încercăm noi să schimbăm ceva pe partea legislativă", a declarat pentru adevarul.ro, Carmen Uscatu, preşedintele asociaţiei "Salvaţi vieţi!".
Citiţi şi:
MS, dat în judecată pentru că ar îngreuna tratamentul în străinătate al românilor
Şansa lor, operaţiile din străinătate
Are nevoie de 25.000 de euro pentru a trăi
Victoria luptei cu leucemia costă 150.000 de euro
Şi totuşi, Magda Ciobanu, este printre cei care au întâmpinat dificultăţi şi cu obţinerea de fonduri pe baza celebrului formular 112. Acesta scrie pe blogul ei cum prima cerere pentru obţinerea formularului E112 a fost făcută în martie 2007 şi s-a soluţionat pe 21 aprilie 2008, după mai bine de un an. Magda suferă de cancer limfatic, iar viaţa ei a fost o luptă continuă în ultimii cinci ani.
În tot acest timp, Magda a beneficiat de bani de tratament pe baza acestui formular de trei ori. A încercat să reînnoiască documentul şi s-a izbit de refuzul autorităţilor, cu toate că nu este vindecată şi are nevoie în continuare de tratament.
"Motivaţia verbală a respingerii a fost: ”Ti-am dat o dată, de două ori-da’ tu vrei de nouă ori???