Cei mai mulţi analişti văd o creştere economică de 1-2% în acest an datorată, în principal, revenirii producţiei industriale şi a sectorului serviciilor. După ce anul trecut economia a scăzut cu 7,2%, 2010 va aduce o uşoară creştere. Deşi există mulţi factori ce susţin revenirea pe plus, nu trebuie ignorate riscurile.
„2010 va fi anul revenirii economiei româneşti", spun la unison analiştii financiari. Cele mai multe păreri susţin ieşirea din recesiune în acest an a economiei româneşti, chiar dacă acestea nu converg în ceea ce priveşte momentul exact al revenirii.
Optimiştii văd economia pe plus chiar din primul trimestru, alţii din trimestrul al doilea, în timp ce pesimiştii consideră că de-abia în a doua jumătate a lui 2010, ba chiar în ultimul trimestru, ne putem aştepta la un reviriment. Şi în ceea ce priveşte procentul de creştere există mai multe păreri. Atât Guvernul, cât şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au o prognoză centrală de 1,3% pentru creşterea economică din acest an.
Comisia Naţională de Prognoză anticipează în prognoza pe termen mediu din noiembrie 2009 un avans de doar 0,5% în 2010. Analiştii BRD Société Générale se aşteaptă la o creştere de 1,5%, dublă faţă de cea din zona euro, iar cei ai ING Bank - de 1,9%.
„Ştiu că există estimări pentru o creştere de 2-3%, poate şi 4%. M-ar bucura să fie doar 1-1,5% pentru 2010, pentru că ar însemna o revenire şi o creştere sănătoasă", a explicat Florian Libocor, economistul-şef al BRD Société Générale.
Dacă în 2009 toate sectoarele au avut o contribuţie negativă la evoluţia Produsului Intern Brut (PIB), anul acesta este de aşteptat ca industria, serviciile, dar şi agricultura (cu o anumită doză de risc) să schimbe trendul economiei româneşti.
Consumul întârzie
Economistul-şef al BRD pune creşterea cu 1,5% a PIB în 2010 pe seama unui avans de 1% în industrie