Un val de neliniste s-a abatut asupra Europei din cauza incercarilor guvernelor si companiilor private de a impune masuri de austeritate, a reduce din salarii si a salva unele natiuni din faliment.
Numeroase proteste au avut loc in ultimele zile in Grecia, Spania, Germania si Franta, insa se pare ca acesta e doar inceputul unor revolte publice de o amploare nemaintalnita pe continentul european de la fervoarea revolutionara din 1968, informeaza The Independent.
O uriasa greva a avut loc marti seara in Spania, protestele din Grecia ar putea paraliza aceasta tara, controlorii de trafic francezi au intrat si ei in greva, la fel si pilotii Lufthansa, iar acesta este doar inceputul celei mai mari demonstratii publice care a avut loc in Europa.
Din cauza cresterii somajului si a politicilor de austeritate, muncitorii din Europa au devenit in ultima perioada tot mai nelinistiti.
Producatorul auto Fiat a anuntat, in aceasta saptamana, ca va inchide pentru doua saptamani sase fabrici italiene, in urma "colpasului cererii" de automobile noi. 30.000 de muncitori vor fi afectati, cam jumatate din angajatii companiei.
Guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, si-a exprimat ingrijorarea ca redresarea economiei din Europa este blocata, afirmand ca va avea repercusiuni sumbre pentru economia britanica.
Grecia
De departe, cele mai mari probleme sunt in Grecia, tara ce s-a confruntat cu proteste zgomotoase. Sindicatele nu sunt de acord cu masurile de austeritate anuntate de guvernul socialist pentru scoaterea statului din faliment. Planul de redresare economica anuntat in urma cu o saptamana de premierul grec George Papandreou a fost salutat de Comisia Europeana, dar nu si de sindicatele apropiate de comunisti.
Astfel, Grecia a fost paralizata saptamana aceasta de o greva nationala la apelul