Două din cele mai importante cetăţi medievale din judeţul Braşov sunt în pericol de degradare pentru că nu pot fi reabilitate.
Cetatea de la Râşnov suferă de pe urmă „renovărilor” făcute de fostul administrator, iar Cetatea de la Rupea nu poate fi refăcută, deşi există bani, pentru că licitaţia de executare a lucrărilor a fost contestată.
La finalul anului trecut, cetatea medievală de la Râşnov a fost închisă după ce un blacon s-a prăbuşit cu puţin timp înainte de închiderea programului. Edilii au comandat o expertiză din care a reieşit că lucrările făcute de fostul administrator, o firmă privată, au afectat structura de rezistenţă. „Cetatea ne aducea venituri de 300.000 de lei anual. Plus că majoritatea evenimentelor culturale din oraş erau găzduite acolo. Este o pierdere importantă pentru localitatea noastră”, spune primarul Adrian Veştea.
Nu pot lua bani
Expertiza făcută de o firmă din Târgu Mureş a scos la iveală faptul că lucrările de reabilitare ar costa aproximativ 7 milioane de lei. Aceşti bani vor fi cheltuiţi pentru reabilitarea a patru zone cu risc maxim din cetate: zidul grădinii interioare, zona în care s-a prăbuşit balconul, zona rezervoarelor de apă şi zona unde a fost amenajată de foştii administratori o terasă.
Singura speranţă de finanţare sunt fonduri guvernamentale. „Nu putem accesa fonduri europene pentru plata lucrărilor pentru că suntem încă în proces cu fostul administrator”, spun edilii din Râşnov.
Cetatea Râşnov
Cetatea Rupea, amânată 6 luni
La Rupea, situaţia este un pic diferită, vechea cetate medievală fiind aproape o ruină. În urmă cu doi ani, autorităţile locale, împreună cu consiliul judeţean, au reuşit accesarea de fonduri europene de peste 6 milioane de euro pentru reabilitarea construcţiei. Problemele s-au ivit