În cazul limfomului non-Hodgkin (un tip de cancer care afectează limfocitele), cercetătorii de la Bayer au creat un nou tratament, care constă într-un vaccin personalizat din frunze de tutun.
Obiectivul terapiei este de a activa sistemul imunitar al pacientului, şi astfel, acesta să detecteze şi să distrugă celulele maligne.
În acest sens, specialiştii folosesc o tehnologie prin care plantele de tutun sunt puse într-un rezervor vidat umplut cu o soluţie contaminată cu bacterii. Bacteriile transportă genele în plante, care apoi sunt capabile să producă substanţe active din punct de vedere terapeutic.
„Acest vaccin personalizat este dezvoltat în scopul de a menţine în remisie completă pacienţii care au răspuns bine la chimioterapie", explică medicul Detlef Wollweber, şef al Bayer Innovation GmbH. „În viitor, scopul tratamentului cancerului va fi acela de a adapta, pe cât posibil, terapia la fiecare pacient în parte.
Se află în prima fază de testare
Tumorile hematologice, cum ar fi limfoamele cu celule B, sunt un bun punct de plecare pentru dezvoltarea ulterioară a tratamentelor personalizate, deoarece markerii anticorpi genotipi formaţi de limfoame sunt foarte specifici tumorii", spune John Butler-Ransohoff, Project Manager pentru Plant-made Pharmaceutical din cadrul Bayer.
Deocamdată, vaccinul se află în curs de testare pe subiecţii umani. Faza I a studiului a primit deja aprobarea de la FDA (Food & Drug Administration) din Statele Unite.