Mi-am dat seama de mult de un lucru: cantitatea de mizerie pe care o evacuezi zilnic afară din viaţa ta - la propriu şi la figurat - se întoarce împotrivă-ţi, însutit, mai devreme sau mai târziu, pe căi surprinzătoare şi are mereu efectul unui scuipat pe care-l primeşti brusc în faţă când scoţi capul din mers pe fereastra trenului.
Când, într-o emisiune tv, am afirmat că încă suntem în etapa în care trebuie să învăţăm că hârtia igienică, pampers-ii, vata, tampoanele şi resturile de mâncare NU se aruncă în WC, nişte "români de bine" s-au trezit datori să mă înjure pe un forum de discuţii de pe internet - "cine se crede ăsta să ne înveţe pe noi". Probabil că ei şi alţii ca ei ignoră avertismentele afişate în toaletele publice prin care de ani în şir ni se atrage atenţia că hârtia NU se aruncă în vasul de toaletă.
Cred foarte tare că ecologia începe de aici: de la ecologizarea minţilor noastre. De la felul în care abordăm lucrurile şi ne concepem viaţa. Am observat că în Paris oamenii aruncă mici gunoaie pe jos: mucuri de ţigară, hârtii, ambalaje. Mi s-a explicat că în acest fel se dă obiect de activitate meseriei de gunoier şi, fiindcă au de lucru, gunoierii îşi iau salariile. Numai că acolo gunoierii lor chiar strâng gunoaiele astea mici. Tot timpul. La noi gunoierii par mereu depăşiţi de cantitatea de mizerie pe care o produce societatea.
La noi din limuzinele scumpe se aruncă pe geam chiştoace de ţigări scumpe. La noi instalatorii şi vidanjorii scot cele mai uluitoare lucruri din canalizările obturate. La noi oamenii cumpără sofisticate maşini de spălat vase în care bagă ceaunul cu resturi de mămăligă. M-a uimit mereu înverşunarea pe care românul o arată în a distruge sistematic WC-urile publice. Şi cabinele de telefon. Şi lămpile din parcuri. Şi coşurile de gunoi de pe stâlpi. Aşa cum înainte de 1989 se furau din trenuri perde