Cu o viaţă tumultoasă, plină de evenimente şi realizări, septuagenarul Nicolae Bucur şi-a publicat memoriile în trei volume de carte. Cel mai mic dintre copiii familiei Bucur – nouă la număr (şase fete şi trei băieţi), mezinul Nicolae a reuşit în viaţă prin putere, ambiţie, perseverenţă.
De mic în mijlocul naturii, a îndrăgit silvicultura şi a urmat cursurile Şcolii de brigadieri din localitatea Gurghiu, judeţul Mureş.
La vânătoare cu Maurer şi Verdeţ
„Am fost patru pe un loc. Primul examen l-am dat cu directorul şcolii, îl chema Ştefănescu. După un test fizic, au urmat întrebările. Pe cei mai firavi îi întreba dacă pot prinde iepurele în fugă sau ce fac dacă întâlnesc ursul sau lupul în pădure. A eliminat 50 de candidaţi dintr-un foc“, îşi reaminteşte Nicolae Bucur. După absolvire şi satisfacerea stagiului militar, avea să fie repartizat la Ocolul Silvic Pianu, acolo unde a cunoscut oameni puternici ai vremii precum Gheorghe Maurer sau Ilie Verdeţ, pasionaţi de vânătoare şi pescuit.
Interesant este că silvicultorul Nicolae Bucur nu a împuşcat decât un iepure. „Am tras într-un iepure şi l-am lovit în picior. A început să zbiere şi m-a cuprins o imensă milă. În acel moment mi-am zis că nu o să mai împuşc nici un animal. Şi aşa am făcut“, povesteşte Nicolae Bucur.
Fratele Elenei Ceauşescu l-a ajutat să ridice Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia
De-a lungul anilor a fost promovat permanent. A îndeplinit, pe rând, funcţiile de inspector de stat pentru igiena şi protecţia muncii în regiunea Hunedoara, preşedinte al Consiliului Raional al Sindicatelor Alba Iulia şi director al BJATM Alba. Una dintre cele mai mari satisfacţii le-a trăit la construirea noii Case de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, vechea insituţie de cultură fiind afectată serios de inundaţiile din 1970. N-ar fi reuşit dacă nu