Instituţia de cultură din Fălticeni va fi consolidată şi modernizată cu fonduri nerambursabile alocate prin Programul Operaţional Regional (POR). Muzeul de Artă „Ion Irimescu“, a cărui construcţie a început în 1846, va fi refăcut cu fonduri europene alocate pentru promovarea turismului.
În cursul zilei de ieri, edilii municipiului Fălticeni şi reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului au semnat contractul de finanţare pentru refacerea clădirii care găzduieşte cea mai mare colecţie de autor din ţară.
Lucrările, gata în 18 luni
„Proiectul de peste 5,6 milioane de lei are în vedere amenajarea unui spaţiu de aproape 1.400 de metri pătraţi pentru exponatele de o mare valoare ale sculptorului Ion Irimescu, a aleilor şi a incintelor acestei construcţii“, a precizat Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava. Acesta a menţionat că îşi doreşte ca municipiul Fălticeni să fie inclus în proiectele de promovare a judeţului. Banii pentru refacerea muzeului au fost alocaţi prin POR pe axa prioritară 5 privind dezvoltarea durabilă a turismului regional şi local.
Vasile Tofan, primarul municipiului Fălticeni, a precizat că lucrările cu fonduri nerambursabile vor fi finalizate în 18 luni, iar contribuţia locală va fi de 2% din valoarea eligibilă a proiectului.
Reprezentanţii municipalităţii au precizat că au decis să semneze contractul de finanţare pentru refacerea clădirii de patrimoniu chiar pe 27 februarie, pentru a marca 107 ani de la naşterea sculptorului Ion Irimescu.
Maestrul s-a stins din viaţă în 2005, iar ultimele dorinţe ale acestuia fac referire la asigurarea fondurilor pentru refacerea clădirii în care şi-a petrecut ultimii ani din viaţă şi transformarea muzeului în Centru Naţional Cultural. Instituţia de cultură din Fălticeni deţine cea mai mare colecţie de autor d