Mâine, are loc la Baia Mare vernisajul expoziţiei „Perpetuum Art", prima de artă fractală din Maramureş. Expoziţia Marinelei Căluşeru va avea loc mâine, la Galeria Millennium II, începând cu ora 17.00.
VEZI AICI GALERIE FOTO
Arta fractală a apărut recent în România, cu toate că, la nivel mondial, aceasta face furori de câţiva ani încoace. Arta fractală se compune, practic, din nesfârşite combinaţii între matematică, programare şi culori. Dincolo de frumuseţea unor imagini abstracte, dar care pot îmbrăca diverse semnificaţii în ochii privitorului, imaginile fractale se obţin prin introducerea unei funcţii matematice într-un program special, capabil să o convertească într-o imagine.
Arta fractală se naşte în momentul în care creatorul lucrărilor fractale începe „să se joace" cu funcţia matematică introdusă în program, îi schimbă variabilele şi culorile, descoperind o infinitate de forme care, odată generate, pot fi interpretate de privitor în funcţie de propria imaginaţie. „Practic, tot ce este în jurul nostru se compune din sisteme de fractali", explică Marinela Căluşeru.
Revelaţia secolului XXI
Pe plan mondial, arta fractală a câştigat în ultimii ani din ce în ce mai mult teren. „Artiştii" creează imagini spectaculoase, folosind calculatoarele pe post de pensulă, acuarele şi şevalet.
Marinela Căluşeru a descoperit arta fractală anul trecut, în noiembrie. „Sunt novice în ceea ce priveşte arta fractală. Dar de când am descoperit programele Apophysis şi Ultrafractal, nu m-am putut opri din studiu şi creaţie", explică artista. Băimăreanca mărturiseşte că, în urmă cu câţiva ani, era fascinată de imaginile generate printr-un program de redare a sunetelor pe calculator. „Atunci am aflat că era vorba de fractali. Am strâns informaţii de pe internet şi aşa am ajuns la arta fractală", subliniază artista.
@