Consiliul Judeţean şi GTZ pun în practică un proiect pentru salvarea arhitectonicului rural tradiţional în satele sibiene. Scopul este şi acela de creştere a potenţialului satelor pentru turismul rural în viitor printr-o campanie de conştientizare.
CITIŢI ŞI:
Dispar tradiţiile din Mărginimea Sibiului. Zeci de obiceiuri populare nu se mai ţin deloc
Criza pune pe butuci Festivalul de Circ şi Carnavalul Sibian
Actrița Ofelia Popii si Teatrul Radu Stanca, nominalizați pentru premiile Uniter 2010
Implicarea din ce în ce mai rapidă a „modernului” în arhitectura caselor tradiţionale transilvănene în satele din Sibiu a determinat Consiliul Judeţean să se implice într-un proiect care vrea să stopeze valul de modernizări prost înţelese, ce afectează din ce în ce mai tare patrimoniul cultural rural al zonei, poluarea vizuală şi arhicetonică fiind din ce în ce mai activă în privinţa distrugerii „şarmului” şi farmecului aparte al comunităţilor ardelene. Campania presupune selctarea a unui număr de 10-13 sate din judeţul Sibiu, care să fie alese pentru proiectul în care se vor „pompa” 200.000 de euro de către CJ şi GTZ. Din aceşti bani se vor produce un set de instrumente de informare a populaţiei rurale din aceste comunităţi despre valoarea arhitecturii tipice din această zonă a ţării. În paralel va fi demarată şi o campanie de conştientizare în aceste sate. „Proiectul care va dura până la finele lunii august va produce broşuri, ghiduri şi manuale şcolare, care să pună în practică această campanie de conştientizare. Vor fi tipărite 20.000 de bucăti în total” a explicat Marius Constantin de la GTZ Sibiu.
O avocată a fost agresată fizic de iubitul ei tot avocat, pe holurile de la Tribunal
Selecţie prin chestionare
Cele 10-13 sate ce vor beneficia de „roadele” proiectului vor fi selectate printr-o consultare publică prin intermediul prim