Pe Marius Stancu l-am găsit la Patinuarul din Pitești, într-o duminică de la sfârșitul iernii. Venise aici să patineze, încercând să profite de, practic, ultima zi cât patinuarul mai era funcțional.
În sezonul rece, o dată la câteva zile, străbate 55 de km pentru a patina la Piteşti. Aduce cu el şi tineri care vor să înveţe să patineze. Când nu poate veni la Piteşti merge pe lacul din Parcul Creţulescu din Câmpulung, un lac puţin adânc, unde, şi dacă se rupe gheaţa, nu există pericol de înec. „La vârsta mea ar trebui să îmi aduc nepoţii să patineze. Aceste sport este o mare pasiune!”, ne-a spus atunci Marius Stancu.
Topograful campion la patinaj
De meserie este topograf minier, de fapt aceasta a fost slujba sa timp de peste 30 de ani. „Topograful face hărţi şi topograful minier face hărţi, dar hărţi ale minelor. Eu am lucrat la tunelul de la Bâlea Lac”, explică Marius Stancu. A actival la Câmpulung, la mine şi de câte ori a avut ocazia s-a ocupat şi de sportul copilăriei şi tinereţii lui, patinajul. În anul 1970 a devenit vicecampion naţional la patinaj viteză, la 500 şi la 5000 de metri. La acest sport nu a renunţat, de fapt, niciodată, dar a renunţat să-l mai practice la nivel de performanţă pe când avea 25 de ani. „După ce am terminat şcoala, am fost detaşat la Câmpulung şi, din cauza slujbei, am renunţat la sportul de perfomanţă, însă am continuat să patinez din pasiune pentru acest sport extrem de elegant”, spune Marius Stancu.
Patina pe lacuri îngheţate
Pe vremea când era un copil, Marius Stancu a descoperit plăcerea de a patina. Avea doar 10 ani şi mergea să patineze pe lacul îngheţat din apropierea Godeniului, comuna sa natală. „La vârsta de 10 ani am descoperit patinajul. Îmi amintesc că mergeam pe lac când îngheţa şi patinam. Pe atunci iernile erau foarte reci şi se forma gheaţă groasă pe lac. Era şi riscant, dar îmi