Imbunatatirea accesului populatiei la servicii financiare, suplimentarea capitalurilor bancilor si modificarea legislatiei privind piata de asigurari si cea de capital sunt principalele masuri la care ar trebui sa lucreze autoritatile de reglementare in perioada urmatoare, se arata intr-un raport de evaluare al Fondului Monetar International (FMI).
Raportul urmeaza dupa vizita de evaluare a FMI in Romania in urma careia au fost eliberate doua transe in valoare de 2,3 mld. euro din acordul stand-by incheiat anul trecut.
Oficialii FMI spun ca desi accesul romanilor la servicii financiare s-a imbunatatit in ultimii ani, o parte importanta a populatiei este exclusa in continuare de la astfel de servicii. Ei argumenteaza in acest sens prin ponderea scazuta a creditului privat in Produsul Intern Brut (PIB), de circa 39%. In multe tari europene, valoarea imprumuturilor depaseste valoarea PIB.
Analistii spun ca in ciuda scaderii din ultima perioada a veniturilor populatiei si companiilor, argumentul FMI este valid si poate fi luat in calcul intr-o perspectiva pe termen lung.
"Faptul ca in Romania ponderea creditarii in PIB este inca la un nivel scazut este o realitate si aceasta va reprezenta intotdeauna un instrument pentru a masura potentialul activitatii de creditare. Bineinteles ca in 2009 veniturile au scazut, dar potentialul de creditare trebuie privit pe termen mediu si lung si cred ca din aceeasi perspectiva vorbeste si raportul FMI", noteaza Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING.
Una din solutiile pentru cresterea accesului la servicii financiare ar fi dezvoltarea unor programe guvernamentale care sa acorde garantii in special pentru credite in mediul rural si in sectorul intreprinderilor mici si mijlocii.
"Cred ca interventia statului ar trebui limitata la cateva sectoare, cum ar fi infrastructura. Iar legat de agricultura s