Profitul grupului BCR a scăzut anul trecut de 2,3 ori faţă de 2008, la 871 mil. lei
Provizioanele de risc au atins vârful în ultimul trimestru al anului trecut în România, iar în 2010 vor scădea, a declarat, ieri, Andreas Treichl, directorul general al grupului Erste, acţionarul majoritar al BCR. "În România, în trimestrul patru, a fost atins un vârf în ceea ce priveşte provizioanele de risc. Ne aşteptăm la un declin în 2010. Nu avem niciun motiv să ne gândim la o înrăutăţire în România", a spus Treichl.
Anul trecut, BCR a majorat cheltuiala netă cu provizioanele de risc pentru împrumuturi şi avansuri până la valoarea de 2,28 mld. lei (540,2 mil. euro), de la 628,6 mil. lei în 2008. "Trimestrul patru din 2009 a fost marcat de majorarea în continuare a provizioanelor aferente împrumuturilor, deşi creşterea creditelor neperformante a încetinit. Clienţii au fost în continuare sub presiunea şomajului şi programului redus de lucru, iar IMM-urile au resimţit la rândul lor efectele semnificativei încetiniri a economiei", potrivit raportului financiar al BCR, care menţionează că grupul are o rată confortabilă de acoperire a creditelor neperformante prin garanţii şi provizioane, de aproximativ 122%.
Ponderea creditelor neperformante în totalul portofoliului de împrumuturi acordate de grupul BCR şi-a încetinit creşterea la 2,5 puncte în ultimele trei luni ale anului trecut, de la 4,4 în iulie-septembrie, până la 13,1%, iar instituţia notează că nivelul este "suportabil".
Diminuarea veniturilor din comisioane a scăzut profitul BCR
Profitul net după impozitare şi interesele minoritare ale grupului BCR au scăzut anul trecut de 2,3 ori faţă de 2008, de la 2,03 mld. lei la 871 mil. lei (206 mil. euro), din cauza majorării cheltuielilor cu provizioanele şi diminuării veniturilor din comisioane. "Profitul net după impozitare şi