Producătorii agricoli din sud se plâng că zăpada care s-a topit le-a inundat culturile agricole, iar cei din centrul ţării spun că omătul a fost de bun augur şi se aşteaptă la un an agricol favorabil. Majoritatea producătorilor agricoli spun că, dacă nu vor avea parte de secetă în această vară, recoltele ar putea fi mai bogate decât în 2009.
„Stratul de zăpadă este ca o plapumă pentru cereale", scrie în manualele de biologie. Se pare că omătul a fost, în acest an, pentru unii mumă, pentru alţii ciumă.
Dacă specialişti precum Ştefan Poienaru sau Adrian Rădulescu spun că precipitaţiile au fost de bun augur şi că, dacă nu vor avea surprize din partea secetei la vară, vor avea culturi agricole frumoase, alţii, precum Ioan Niculae de la InterAgro, se plâng că mii de hectare de teren zac sub bălţile create în urma topirii zăpezii.
„Întotdeauna, precipitaţiile fac mai mult bine decât rău. Într-adevăr, am câteva sute de hectare cultivate cu rapiţă şi cu grâu inundate, dar sper să câştig de pe celelalte neafectate", ne-a declarat Ştefan Poienaru, preşedintele Agrofam Feteşti, care lucrează 17.000 de hectare de terenuri agricole în Dobrogea. Cu toate acestea, fermierul spune că stă cu ochii „ca pe butelie" la nivelul Dunării, aflată în apropierea culturilor sale.
„Mai mereu, în lunca Dunării avem probleme cu inundaţiile, dar sunt situaţii particulare, nu putem generaliza la nivel naţional", a conchis Poienaru. La rândul său, Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, spune că zăpada nu crede că a afectat foarte tare culturile agricole, ci îngheţul.
„Deocamdată nu avem o situaţie concretă a zonelor calamitate, dar cerealele cultivate în regiunile în care nu a nins cred că au avut cel mai mult de suferit, din cauza îngheţului", a declarat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii.
Bălţi în loc de pământ
Nu la fel