Ce ar trebui să conţină programa şcolară, ce valoare au meditaţiile sau învăţatul de pe Google - toate au fost adunate între coperţile unei cărţi de elevii clasei a X-a I, de la Colegiul „Spiru Haret”. Sursa: Codrin Prisecaru
„Programa şcolară nu ar trebui să fie regim de îngrăşare cu junk-fooduri de la McDonald’s sau KFC, ci cu mâncare ca la mama acasă. (...) Dacă o citeşti cu atenţie, «Ciocoii vechi şi noi» aduce bine cu descrierea fiţoşilor din ziua de azi. (...) Iar, dacă Google-ul ar lua locul profei de română, atunci am fi şi mai inculţi şi mai analfabeţi”.
Toate acestea sunt spuse cu convingere de copii de 16 ani, liceeni numiţi de multe ori pe nedrept „generaţia internaută”, superficială şi emo, în paginile unei cărţi cu suflet: „Într-o pauză... Universul”.
Rezultatul admirabil al unui proiect „unic în ţară”
Cartea - care propune măsuri lucide pentru reforma în văţământului şi poate fi recomandată cu succes ca obiect de studiu mai-marilor din educaţie - a fost realizată şi editată prin forţe proprii de elevii clasei a X-a I de la Colegiul „Spiru Haret” din Capitală.
Sub îndrumarea „profei de psiho”, Codruţa Missbach, a dolescenţii de la profilul sociouman şi-au făcut curaj să-şi destăinuie - zi de zi, în pauze şi în fiecare seară, până târziu, pe Messenger - gândurile, părerile şi temerile. Rezultatul: un tratat de psihologie, în adevăratul sens al cuvântului, pentru profesori; un îndrumar de înţelegere al propriului copil, pentru părinţi; dar şi un ghid de cunoaştere reciprocă, pentru copii.
Asta, întrucât, pe lângă problemele de care se lovesc zi de zi la şcoală - orar aglomerat, lecturi obligatorii „plictisitoare”, meditaţii „enervante, dar necesare” - elevii au vorbit, în scris, folosind limbajul de mess, şi despre neîncredere, anxietate, teamă, bucurie, extaz, prima iubire, li