În bucătărie, la fel ca în viaţă, Kiss Budai Tibor se condideră un transilvănean, cu multe interferenţe culturale. Clujeanul găteşte la fel de bine cartofi suedezi, gulaş săsesc, ciorbă cu borş ori fasole frecată.
Aventura culinară a lui Tibi, cum îi spun prietenii, a început în tinereţe, când îşi încerca zilnic talentul în bucătărie. Totuşi, a fost inspirat de nişte rude îndepărtate, care au gătit la Palatul Banffy, cu mulţi ani în urmă. Veşnic în căutarea gustului desăvârşit al mâncării, Kiss Budai Tibor a fost un rebel atât în bucătărie, cât şi în viaţă. Pentru o “reţetă” perfectă, maghiarul din Cluj mai avea nevoie de puţină rigoare, lecţie pe care a luat-o în Suedia, unde a trăit zece ani.
Cetăţean suedez
În 1984, la vârsta de 30 de ani, Kiss Budai Tibor a ajuns în Suedia doar cu o cămaşă pe el, întrucât bagajul modest pe care-l avea îi fusese furat în Germania. A fost cel mai mare şoc din viaţa lui. “Ajunsesem într-o ţară unde mi-am dat seama că lumea în care trăisem până atunci era o minciună. România de atunci nu avea nimic ancorat în realitate, lucru pe care nu-l iert în viaţa mea comunismului, era o lume coruptă până la cele mai banale lucruri”, spune bucătarul.
I-au dat lacrimile când a trecut pe lângă un complex sportiv, cu şapte terenuri de fotbal, ce aveau gazonul verde perfect îngrijit. “Aş fi dat orice să am şi în România aşa ceva. Obişnuiam să joc fotbal, cu prietenii. Când am văzut că în Suedia nu se înghesuia nimeni pe terenul de fotbal, mi-au dat lacrimile”, îşi aminteşte Kiss Budai Tibor.
A început într-o brutărie
Primul loc de muncă a fost într-o brutărie, unde a început să înveţe să coacă pâinea într-o noapte geroasă, după miezul nopţii. Apoi, timp de şase luni, după ce a reuşit să stăpânească limba suedeză, a predat geografie şi istorie la o şcoală populară, iar o bună perioadă de timp