Perspectiva sistemului bancar din România este negativă din cauza condiţiilor economice dificile determinate de criza financiară mondială, dar băncile au fost totuşi capabile să absoarbă şocurile, potrivit unui raport al agenţiei de evaluare financiară Moody's. Perspectiva negativă a sistemului exprimă opinia agenţiei privind condiţiile fundamentale creditare în sectorul de profil, în următoarele 12-18 luni, şi nu reprezintă o prognoză privind măsurile de îmbunătăţire
Perspectiva sistemului bancar din România este negativă din cauza condiţiilor economice dificile determinate de criza financiară mondială, dar băncile au fost totuşi capabile să absoarbă şocurile, potrivit unui raport al agenţiei de evaluare financiară Moody's.
Perspectiva negativă a sistemului exprimă opinia agenţiei privind condiţiile fundamentale creditare în sectorul de profil, în următoarele 12-18 luni, şi nu reprezintă o prognoză privind măsurile de îmbunătăţire sau retrogradare a ratingurilor băncilor.
„Condiţiile din economia românească se menţin dificile în urma contractării semnificative a activităţilor şi a creşterii şomajului în 2009, ca efect al crizei financiare mondiale. Drept rezultat, moneda locală a fost sub presiune, numărul creditelor neperformante a urcat semnificativ şi creşterea activităţilor de creditare a încetinit considerabil din cauza aversiunii băncilor faţă de asumarea riscurilor şi a resurselor limitate de finanţare”, a explicat Nondas Nicolaides, vicepreşedinte la Moody's.
Marea majoritate a băncilor româneşti fac parte din grupuri bancare europene care asigură sucursalelor din România finanţarea necesară, se mai arată în raport.
Creditele neperformante, la un nivel ridicat
„Capitalizarea bună a băncilor şi nivelul profitabilităţii le-au permis să absoarbă şocurile imediate din economie, iar angajamentul băncilor-mamă din străinătate,