La începutul lunii ianuarie, am publicat pe blogul personal informația conform căreia aprobarea bugetului Academiei Române a fost condiționată de schimbarea atitudinii în privința problemei Roșia Montana.
Astfel, Comisiile reunite de Învățământ și Știință ale Parlamentului au aprobat majorarea bugetului Academiei cu 20 de milioane de lei, bani destinați, în mare parte, cheltuielilor de personal. Practic, acești bani au însemnat salvarea locurilor de muncă a aproximativ 300 de angajați ai instituției, după ce anul trecut au fost disponibilizați 150.
Am menționat atunci faptul că informația se află la nivel de zvon, persoanele care mi-au oferit-o, și care se află în legătură directă cu institutele Academiei Române, refuzând să și-o asume oficial.
La o lună și jumătate de la adoptarea bugetului, Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), compania care intenționează să exploateze cu cianuri aurul de la Roșia Montană, a devenit însă partenerul unuia dintre institutele Academiei Române (Institutul de Istorie ”Nicolae Iorga”) în cadrul unei dezbateri care se referă chiar la situația patrimoniului de la Roșia Montană, programată pentru miercuri, 3 martie.
“Roşia Montană Gold Corporation este unul dintre partenerii institutului în această serie de dezbateri, care abordează problemele patrimoniului românesc din punct de vedere arheologic, urban şi de carte rară. Dezbaterea la care faceţi referire îşi propune să discute despre oportunităţile şi riscurile patrimoniului cultural de la Roşia Montană, în contextul proiectului minier propus”, a declarat Cătălin Hosu, directorul de comunicare al RMGC, pentru Realitatea.net.
Într-o primă fază, organizatoarea evenimentului, Mioara Anton, de la Institutul de Istorie “Nicolae Iorga”, nu a putut răspunde la întrebarea cine finanţează evenimentul. “De ce îmi puneţi această întrebare? Eu nu sunt abilitată să vă