Spre deosebire de prima etapă a programului, noua variantă nu are efect în piaţă. În perioada 15 ianuarie-15 februarie în piaţă a fost agitaţie. Mulţi s-au îngrămădit să prindă un apartament cu avans de doar 5%. Preţurile nu au variat, dar s-a negociat mai dur.
Oferta de aparatamente din piaţă, în special pe categoria imobile vechi, a rămas una ridicată. Prea mare pentru a mai fi influenţată de cererea din partea celor care şi-au dorit să achiziţioneze o locuinţă prin programul „Prima Casă".
„În acest moment se vinde cam un apartament din zece oferte. Nu prea e loc de scumpiri", declară Cristian Chiş de la agenţia timişoreană Corales Real Estate Consulting. Tranzacţiile care se efectuează în oraşul de pe Bega implică în multe cazuri persoane care dispun de numerar sau tineri cu bani suficienţi pentru a-i prezenta ca avans pentru un credit bancar obişnuit. În Constanţa sunt mii de oferte în piaţă. Cumpărători, la nivelul mării, adică zero.
„Se vinde foarte puţin. Sunt apartamente scoase la vânzare şi de acum patru-cinci luni, aşadar nu au apărut prea multe modificări de preţ. Oferta e foarte mare aici pentru a mai spera la scumpiri, chiar şi prin acest program", declară Ioan Ududec, administrator al agenţiei imobiliare constănţene Elion.
Preţuri fixe
În Baia Mare, pe segmentul de apartamente vechi, s-au menţinut preţurile bifate în ultimele luni ale anului precedent. S-au înregistrat doar accidental uşoare scumpiri, înainte ca în piaţă să existe informaţii concrete despre continuarea programului guvernamental pe parcursul acestui an.
„Până pe 15 februarie au fost foarte multe tranzacţii în oraş, neştiind ce se va întâmpla cu acest program. Nu au crescut preţurile, dar proprietarii nu au mai fost dispuşi să negocieze comparativ cu alte luni", declară Virginia Herţa de la GMG Imo. În această perioadă la uşile agenţiilor imobiliare băim