Primul ministru rus Vladimir Putin a tinut recent un discurs virulent, nominalizand o serie de firme si oligarhi pe care i-a acuzat de managementul defectuos al industriei rusesti de electricitate, dand astfel un semnal ca acestia se afla in vizorul Kremlinului.
Economia ruseasca a suferit enorm in timpul crizei economice, iar undele de soc s-au facut resimtite in sectoarele financiar, economic si de energie, luand Rusia prin surprindere si facand uitata prosperitatea cu care era obisnuita inainte de criza, cand pretul petrolului era unul ridicat, observa grupul de analiza Stratfor.
Atunci cand criza s-a instalat in Rusia, Kremlinul nu a apelat la enorma rezerva guvernamentala de 600 de miliarde de dolari pentru a scoate tara din dificultate si a mentine cursul stabil, ci a solicitat oligarhilor sa-si doneze serviciile si fondurile in numele nationalismului rus si a loialitatii fata de stat.
Unii dintre acesti oameni de afaceri, care au acaparat parti importante din statul rus la caderea Uniunii Sovietice, au dat pur si simplu bani pentru a ajuta statul sa-si revina, altii au fost sfatuiti cum sa-si investeasca banii in sectoare aflate in scadere sau in piata bursiera.
Astfel, multi oligarhi precum Oleg Deripaska, Alexei Mordoshov sau Mikhail Fridman si-au vazut averile de 20-30 miliarde dolari reduse la doar cateva miliarde. Sotia primarului Moscovei, si ea o multi-miliardara, nu mai figureaza, mai nou, in clubul select al miliardarilor.
Dar pe masura ce statul rus iese din criza economica, multi dintre oligarhi incep sa-si recupereze din averi. Daca ne uitam la lista celor care isi recupereaza banii pierduti pe timpul crizei, observam ca multi sunt loiali Kremlinului.
Se observa deci ca, in Rusia, se creeaza o clasa de oameni de afaceri care nu ia decizii in mod independent si in functie de int