Pe langa nicotina, tigarile si fumul mai contin aproximativ 3.700 de substante chimice: amoniac, arsenic, gudron, hidrogen cianid, monoxid de carbon sau gaz butan.
Metode medicale:
Plasture, guma cu nicotina sau tigara electrica. Acestea iti dozeaza o portie mica de nicotina in organism pentru a-ti rari pofta de tigara. Totodata, dupa spusele unor specialisti, acesta e un mod greu de renuntare, deoarece dependenta de nicotina este mentinuta. Partea pozitiva este ca fumatorul nu mai inhaleaza substantele toxice din tigara si scapa de ticul de "a duce la gura".
Metode naturale:
Stabileste o zi in care sa te lasi de fumat! Nu o stabili de azi pe maine, lasa o saptamana de acomodare.
Primii pasi in saptamana in care mai esti fumator:
Intarzie aprinderea tigarii cat poti de mult; bea un pahar de apa rece, cu inghitituri mici; inspira si expira pret de cateva secunde; mananca un covrig.
Explicatia: apa si exercitiile de respiratie energizeaza creierul si au acelasi efect ca si nicotina. Aceasta e un drog care actioneaza imediat asupra creierului si iti da o stare de relaxare. Mancatul suplineste acel tic de "a duce la gura".
Ziua in care le spui adio:
Daca esti bautor de cafea, iti va fi greu sa incepi ziua fara cele doua stimulente, care parca merg mana in mana. Incearca sa rezisti tentatiei prin a da muzica tare, facand un dus energizant si luand un mic dejun cald. Mergi pe jos la munca sau coboara din autobuz cu o statie mai inainte, pentru a face miscare.
Poarta in buzunar bomboane de menta! Daca nu ai fost un fumator de tigari mentolate, vei simti efectul mentei in renuntarea la fumat.
Programul tau:
Include in orarul tau zilnic cateva ore la bazinul de inot si un film la cinema. Inotul solicita foarte mult plamanii, iar acest