Numărul tot mai mare de jafuri cărora le cad pradă băncile i-a făcut pe analiştii de la Moody’s să reevalueze ratingul acordat sistemului bancar românesc la negativ. Sursa: Sorin Antonescu
Experţii notează că băncile româneşti au rezistat bine şocurilor generate de criza financiară. În plus, banii împrumutaţi de România de la FMI şi UE şi “reformele implementate de noul guvern” au contribuit la reducerea presiunii pe care o exercită criza asupra economiei, se precizează într-un comunicat al agenţiei de rating.
Însă, moneda naţională nu a scăpat de riscul devalorizării în raport cu principalele valute, iar rata şomajului şi comprimarea afacerilor îi fac pe analiştii Moody’s să fie îngrijoraţi cu privire la evoluţia pieţei creditelor.
Un jaf, două jafuri
Totuşi, pe lângă riscurile generate de criza economică, specialiştii internaţionali remarcă mai ales înmulţirea jafurilor bancare. Un eveniment de acest gen a avut loc în urmă cu două săptămâni, când patru persoane mascate au furat dintr-o unitate a Băncii Trasilvania circa 70.000 de euro.
La finele anului trecut, agenţia a revizuit în scădere unele ratinguri ale BCR, BRD şi Raiffeisen, deoarece calitatea activelor deţinute de acestea s-a deteriorat. Moody’s a menţinut însă ratingul cu recomandare de investiţii, cu perspectivă stabilă, în contextul în care celelalte agenţii de rating au inclus ţara noastră în categoria "junk" (gunoi, n.r.).
Kenneth Orchard, analistul agenţiei de evaluare financiară Moody's, declara la începutul lunii februarie că ratingul României ar putea fi revizuit în 2011, dacă rezultatele economice vor motiva o asemenea decizie.
CITIŢI ŞI:
Jaf armat la o bancă din Cluj