"Sa nu uitam sa spunem adevarul: in Romania inca se mai platesc salariile in plic. Multe firme nu respecta legislatia. Nu ma refer la paradise fiscale sau la alte smecherii, ci la fiscalitatea de baza", spune fara ezitare Jean-Pierre Vigroux, 56 de ani, managing partner al biroului local de consultanta si audit al firmei globale Mazars, unul dintre cei mai influenti consultanti din piata.
Vigroux a pus bazele firmei PricewaterhouseCoopers (PwC) in Romania in 1991 si a ramas la conducerea firmei timp de 13 ani, fiind astfel unul dintre expatii care cunoaste cel mai bine piata locala, secrete ale unor mari com panii si Romania de dupa '89.
Membru in board-ul de conducere al Consiliului Investitorilor Straini in perioada 2000-2004 si presedinte timp de un an, Vigroux a fost implicat si in crearea de legi in domeniul fiscal.
In 2004 a plecat in Bulgaria sa dezvolte afacerea PwC si sa coordoneze mai multe tari din regiune, lasandu-l la conducere pe Vasile Iuga, pe care l-a recrutat inca din primul an de activitate a firmei globale pe piata locala. A revenit in Romania in 2008 pentru a prelua conducerea Mazars, o firma de consultanta din esalonul doi, cu o cifra de afaceri de 3,8 mil. euro in 2009, si s-a stabilit definitiv aici.
Vigroux se arata stupefiat ca dupa 20 de ani de capitalism angajatii din Romania nu au nicio motivatie sa le fie platit salariul pe cartea de munca, ba dimpotriva, propun angajatorului ca banii care ar fi platiti la stat pentru contributiile sociale sa le fie dati lor, spunand: "Nu am nevoie de serviciile statului. Ma descurc".
"In Romania, serviciile publice sunt proaste. Fara a parea nationalist, in Franta nu mi-e jena sa platesc contributii imense pentru securitatea sociala, pentru ca stiu ca atunci cand ma duc la spital am servicii de calitate. Dar daca mergi la spital in Romania, platesti spaga si oricum a