Cel mai atractiv oraş din Europa de Est, în ceea ce priveşte investiţiile, e Bucureştiul, aflat înaintea oraşelor Varşovia (Polonia), Budapesta (Ungaria), Praga (Cehia), Bratislava (Slovacia), Cracovia (Polonia), Kiev (Ucraina), Pilsen (Cehia) şi Brno (Cehia), se arată într-un studiu publicat de Foreign Direct Investment (fDi Magazine), care face parte din grupul Financial Times. Sursa: Arhiva EVZ
La nivel european, capitala României ocupă abia locul 18. Pe primele locuri în topul celor mai atractive 25 de mari oraşe din Europa se află Londra, Paris, Moscova, Stockholm şi Barcelona.
Potrivit revistei britanice, în ceea ce priveşte atractivitatea antreprenorială pe regiuni, Regiunea Bucureşti - Ilfov e cea mai interesantă din Europa de Est pentru investitori, fiind urmată de Praga (Cehia), Kozep-Magyarorszag (Ungaria) şi Masovia (Polonia).
Lideri la oraşe mici
Oraşele româneşti domină însă topul oraşelor mici în funcţie de eficienţa costurilor, cu patru prezenţe: Braşovul oferă investitorilor cea mai bună eficienţă a cheltuielilor, urmat de Iaşi şi Timişoara, iar Constanţa (locul cinci) a fost devansată de Kaunas (Lituania). Oraşul Piteşti, considerat de britanici „oraş foarte mic”, figurează în topul fDi Magazine la capitolul atractivitate din punct de vedere al costurilor.
Studiul fDi Magazine „Oraşe şi Regiuni Europene ale viitorului 2010/2011” a analizat un număr de 223 de oraşe şi 142 de regiuni europene. Analiza a luat în calcul potenţialul economic, resursele umane, eficacitatea costurilor pentru investitori, calitatea vieţii, infrastructura, deschiderea autorităţilor faţă de mediul de afaceri şi strategia de promovare pentru atragerea investiţiilor străine directe.