Desi in Franta scolarizarea este obligatorie de la sase la saisprezece ani, indiferent de nationalitate sau de sex, mii de copii romi sunt exclusi de la scoala. Originare din Romania, Bulgaria sau din fosta Iugoslavie, familiile de romi au fost obligate sa-si paraseasca tara din motive economice sau din cauza discriminarilor cu caracter rasist, scrie ziarul L'Humanité, citat de Agerpres.
Potrivit estimarilor, aproximativ 10.000-15.000 dintre aceste familii traiesc in Franta in locuinte ocupate ilegal si in ghetouri, fara apa si fara curent electric. Potrivit estimarilor, 5.000-7.000 copii din aceste familii vor ajunge la varsta de 16 ani, fara sa frecventeze scoala, chiar daca scolarizarea este obligatorie pentru toti copiii de la sase la saisprezece ani, indiferent de nationalitate sau de sex. Potrivit unui recent studiu al organizatiei Romeurope, s-ar inregistra blocaje la toate nivelurile institutionale.
Absenta de documente care sa ateste domiciliul, asigurarea sociala sau primirea de asistenta medicala este adesea invocata de unele primarii. Atunci, le revine asociatiilor sau comitetelor de profesori sa-i sprijine pe acesti copii. Potrivit ziarului, acesti copii sunt exclusi din scoli pentru ca inca exista multe prejudecati, chiar si la nivel inalt.
Astfel, cu aproximativ zece zile in urma, secretarul de stat pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, intors dintr-o vizita in Romania, denunta o puternica delincventa juvenila printre romi organizata in 'trafic'. O chestiune care lipseste totusi din tribunale, asa cum afirmau cercetatorii retelei Urba-Rom, intr-un articol din Le Monde. Desi in Franta scolarizarea este obligatorie de la sase la saisprezece ani, indiferent de nationalitate sau de sex, mii de copii romi sunt exclusi de la scoala. Originare din Romania, Bulgaria sau din fosta Iugoslavie, familiile de romi au fost obl