Specialiştii din toată lumea încearcă să construiască scenariile de contracarare a noilor ameninţări cu care se confruntă lumea. Cea mai bună armă în această luptă este inteligenţa, spune Mureşan.
Recent, un atac cibernetic a afectat 75.000 de computere din 75 de ţări. Schimbările strategice la nivel global şi regional evoluează cu o viteză incredibilă. Apar noi ameninţări care acum 4-5 ani nu erau cunoscute. Apărarea Planetei împotriva asteroizilor sau Meteorologia Spaţială sunt domenii pe care specialiştii le au în acest moment în studiu. Liviu Mureşan, expert în probleme de securitate şi de management al riscului, fondator al fundaţiei EURISC, vorbeşte despre ameninţările secolului XXI.
Ion M. Ioniţă: Care sunt noile ameninţări cărora va trebui să le facem faţă la începutul acestui secol?
Liviu Mureşan: Sunt probleme care până acum nu apăreau pe agendă şi trebuie să ne ocupăm de ele. Au apărut două teme noi. Apărarea planetară care se referă la obiectelele care sunt pe orbită, între care şi deşeurile spaţiale. Acestea provin din dezintegrarea unor obiecte, dar şi în urma unor accidente sau a unor experimente. De exemplu, a fost distrus un satelit ca să se dovedească faptul că există control asupra unor chestiuni pe care noi numai le bănuiam. Dar mai este şi problema asteroizilor.
Era o problemă mai mult de science-fiction, dar Naţiunile Unite au cerut unui grup de astronauţi să realizeze un raport. Dorin Prunariu a făcut şi el parte din această echipă. În următoarele decenii, nu foarte multe, va trebui să avem un răspuns. Cum reacţionăm tehnologic, dacă se apropie de noi un asteroid?
Ovidiu Nahoi: S-a profilat un răspuns la această întrebare?
Nu încă. Cum faci ca un astfel de corp, care poate distruge o mare parte din populaţie sau chiar viaţa pe Pământ, să poată fi deviat? S-au făcut şi filme pe această temă. Aceste filme