Cetatea bastionara din Alba Iulia a fost ridicata între anii 1714-1738, după planul întocmit de arhitectul italian Giovanni Morando Visconti. Anul acesta se vor realiza primele lucrări de renovare a zidurilor exterioare. Patru din cele şapte bastioane ale cetăţii vor fi restaurate. Valoarea totală a investiţiei este de peste 5.600.000 euro.
În ultima şedinţă de consiliu local, consilierii au aprobat documentaţia tehnico-economică pentru reabilitarea Traseului Nordic al Cetăţii din Alba Iulia. Proiectul de restaurare a laturii de Nord a Fortificaţiei de tip Vauban presupune conservarea şi restaurarea zidurilor cetăţii, a Bastioanelor Sf. Mihail, Sf. Carol, Sf. Capistrano şi Sf. Elisabeta, precum şi a altor structuri arhitecturale. Pentru realizarea lucrărilor se vor folosi materiale identice cu cele originale şi nu se va modifica absolut nimic la aspectul elementelor de decor.
Lucrări de restaurare după 272 ani
Cetatea Alba Carolina a rezistat timpului, doar natura şi-a lăsat amprenta asupra ei. „Starea actuală de conservare a zidurilor cetăţii este precară, întâlnindu-se degradări structurale de tipul surpărilor sau fisurilor la zidăriile de cărămidă şi pierderi de material cauzate de umiditate, infiltraţii şi vegetaţie“, a spus Silvia Moldovan, şeful departamentului Investiţii din cadrul Primăriei Alba Iulia.
Aceasta a precizat că infiltarea apei de ploaie în zidăria de cărămidă din zona superioară a elementelor de fortificaţie va fi înlăturată prin realizarea unor hidroizolaţii de pânză bitumată. „Se va reconstrui zidăria de cărămidă şi se va reface brâul de piatră şi zona de coronament. Fisurile din zidărie vor fi umplute. Pierderile de material la socluri, zidărie şi brâuri se vor reconstrui prin decuparea zonelor de piatră degradate şi refacerea acestora“, a mai spus Silvia Moldovan.
Lungimea zidurilor reabilitate va fi