Guvernul italian a adoptat un proiect de lege anti-corupţie, în urma unui raport îngrijorător al Curţii de Conturi şi a mai multor scandaluri în care au fost implicaţi membri ai majorităţii guvernamentale. Viitoarea lege prevede în primul rând un control întărit al administraţiilor locale, unde se cere mai multă transparenţă, în special prin publicarea pe internet a cererilor de ofertă, a concursurilor şi evoluţiei carierei funcţionarilor. În acest sector vor fi activate mecanisme pentru controlul compatibilităţii şi calităţii, scrie AFP.
Proiectul prevede şi înăsprirea pedepselor şi ineligibilitatea în Parlament în cazul condamnării pentru corupţie, persoanele condamnate fiind lipsite de eligibilitate pe o perioadă de cinci ani, dacă ar vrea să candideze pentru Camera Deputaţilor sau Senat.
FURTUL ŞI CORUPŢIA, BOLI GRELE
"Am vrut să arătăm că a fura este un lucru foarte grav şi că a fura din fondurile publice este şi mai grav", a declarat ministrul Justiţiei, Angelo Alfano, care a ţinut să precizeze, în mod paradoxal, că proiectul este rodul "voinţei ferme a lui Silvio Berlusconi". Este ştiut faptul că mai mulţi membri ai majorităţii de centru-dreapta a premierului, între care şi colaboratori apropiaţi ai lui, sunt suspectaţi de diferite nereguli şi că însuşi Berlusconi are probleme cu justiţia pe această temă.
În februarie, Curtea de Conturi a publicat un raport îngrijorător calificând corupţia din ţară ca fiind "patologie gravă", cu o creştere de 229 la sută a numărului de plângeri în primele 11 luni din 2009.
Proiectul de lege a fost redactat de Ministerul Justiţiei în colaborare cu cel de Interne şi cel pentru Funcţii Publice.
Guvernul italian a adoptat un proiect de lege anti-corupţie, în urma unui raport îngrijorător al Curţii de Conturi şi a mai multor scandaluri în care au fost implicaţi membri ai majorităţii guvern