Pavel Beteag, un şomer de 56 de ani din Aiud, vinde mărţişoare la Cluj ca să îşi poată ţine fata la facultate. În peisajul colorat al comercianţilor de mărţişoare, atenţia ne-a fost atrasă de trei membri ai unei familii care au pe tarabă mărţişoare din lemn.
Am aflat că toţi dau o mână de ajutor la distribuirea porumbelului din lemn de brad. Ideea de a face mărţişoare i-a venit lui Pavel Beteag (56 ani), din Aiud, puţin după sărbătorile de iarnă. Tocmai fusese disponibilizat de la Metalurgica, unde lucrase 37 de ani ca strungar, apoi ca maistru. „Din 500 de lei ai mei, ajutorul de şomaj şi 900 de lei salariul soţiei nu puteam trăi şi să o ţinem pe Eva, fetiţa cea mică la facultate“, spune Beteag.Au făcut un consiliu de familie, la care a participat şi Adriana, fetiţa cea mare care lucrează ca profesor de desen la Dej. Mama, Ileana, le-a descris o pasăre realizată de bunicul ei, în timpul războiului. „Porumbelul ales pentru model reprezintă simbolul libertăţii“, mai spune Beteag.
Tehnologie prin încercări
Au fost câteva probleme de ordin tehnic. Lemnul muiat în apă rece s-a rupt. După încercări repetate, cu apă caldă, a putut fi modelat. A ieşit un porumbel stilizat de mici dimensiuni, prins cu ajutorul unui arc de un suport de lemn. Cu toată manopera, lăcuirea, legarea şnurului şi ambalarea, producerea unui mărţişor- porumbel nu depăşeşte o oră şi jumătate. „Am realizat ceva peste 100 de bucăţi. Nu ştiu dacă le vom putea vinde pe toate. Este o experienţă“, spune bărbatul, care se gândeşte să continue afacerea şi pentru anii următori. Chiar dacă încearcă să-şi găsească de lucru în meseria de bază, nu crede că va reuşi.
„Cine mă mai angajează la 56 de ani?“, se întreabă el retoric. A trimis cerere de angajare la o firmă cu capital italian din Sebeş, dar a aflat că este ultima opţiune printre candidaţi. „Se preferă tinerii“, spune el. Va cont