Începutul lui 2010 a însemnat pentru piaţa forţei de muncă din România atingerea unui record dramatic: peste 740.000 de şomeri. În condiţiile în care numeroase meserii sunt lovite de criza profundă a domeniilor pe care le deservesc, recalificarea profesională este una dintre soluţiile disperate la care apelează cei care şi-au pierdut orice speranţă că-şi vor găsi un job în domeniile de specializare. Lui Andrei C., 27 de ani, din Bucureşti, reconversia profesională i-a ad
Începutul lui 2010 a însemnat pentru piaţa forţei de muncă din România atingerea unui record dramatic: peste 740.000 de şomeri. În condiţiile în care numeroase meserii sunt lovite de criza profundă a domeniilor pe care le deservesc, recalificarea profesională este una dintre soluţiile disperate la care apelează cei care şi-au pierdut orice speranţă că-şi vor găsi un job în domeniile de specializare.
Lui Andrei C., 27 de ani, din Bucureşti, reconversia profesională i-a adus angajarea după aproape 10 luni de căutări zadarnice. Este absolvent de universitate şi are experienţă de peste 4 ani ca funcţionar administrative, dar nu şi-a găsit nimic potrivit cu CV-ul său. „Am terminat facultatea de Istorie în cadrul Univeristăţii «Dimitrie Cantemir»» din Bucureşti. Pentru ca am lucrat timp de un an ca profesor şi am văzut cât de mici sunt salariile, m–am angajat ca funcţionar administrativ. Criza mi-a dat toate planurile peste cap”, spune tânărul.
Concediat în februarie 2009, Andrei a apelat la ajutorul de şomaj şi nu a reuşit să îşi găseasca un job până în luna septembrie, când s-a înscris la unul dintre cursurile de reconversie de la Agenţia Municipală de Ocupare a Forţei de Muncă Bucureşti. „Pentru că voiam cu disperare să am un job, m-am dus şi am întrebat ce mi se recomandă. Mi s-a spus că ar fi bine să aleg cursul de ospatar”, spune Andrei.
Drumul spre reconversie
Pentru