Suntem condamnati sa repetam greselile trecutului, crede Martin Armstrong, fostul presedinte al Priceton Economics, din cauza viziunii noastre liniare asupra timpului. Ultimele varfuri ale increderii in mediul economic s-au consemnat in 1999 si 2007. Conform ciclurilor de 8,6 ani trasate de acesta, vom atinge un punct de minim in 2011, moment in care ascensiunea se va relua cu pasi mici, in 2015 economia urmand sa atinga un nou maxim. Daca va amintiti, in 2007 a explodat bomba subprime, iar in 1999 balonul dotcomurilor (este si momentul declinului economiei japoneze), fapt ce a determinat intrarea SUA in recesiune. Pentru a o combate, Fed a redus gradual rata dobanzii, pana la 1%, miscare ce a pregatit bula imobiliara ce avea sa se sparga peste opt ani, cu efectele pe care le simtim inca.
Crizele din sfera monetara sunt mai usor de urmarit decat ciclurile economiei, deoarece vin la intervale mai mari. In 1933, 1971 si 2008 impactul unei filosofii noi in plan monetar a fost semnificativ. In 1933 administratia Roosevelt definitiveaza confiscarea aurului de la populatie. Este ultimul an cand se bat monede de aur in SUA. Acoperirea in aur a banilor este abandonata in 1971, cand administratia Nixon refuza sa isi onoreze obligatiile de a livra cantitatea de aur corespunzatoare fiecarui dolar (Franta si Elvetia au ramas atunci cu mari "stocuri" de dolari). Se consfintea ruperea acordului de la Bretton Woods, semnat in 1944, cand 44 de state parafau aparitia FMI si a Bancii Mondiale si isi legau rezervele valutare de dolar. In 1971 se pun bazele sistemului cursurilor flexibile, prin care moneda nu mai era legata de un activ palpabil precum aurul, fapt ce limita expansiunea masei monetare.
In 2008, o data cu falimentul Lehman Brothers, sistemul monetar global este la un pas de colaps. Pentru a acoperi pierderile imense din contabilitatile bancilor