Rusa obisnuia sa fie la moda, o etapa obligatorie pentru americanii ambitiosi care incercau sa le vorbeasca rivalilor lor. Odata cu sfarsitul Razboiului Rece insa, interesul pentru rusa a scazut dramatic, abia in utlimul timp fiind resimtita o revenire in acest sens, scrie The Washington Post, citat de Agerpres.
Studentii vad acum in Rusia un loc de a face bani si odata cu retorica agresiva a premierului Vladimir Putin din nou un fel de rival. In acest context, programele de invatare a limbii ruse in scoli, in declin dupa caderea Cortinei de Fier, in 1992, s-ar parea ca s-au stabilizat, sustin profesorii.
"Cu cat mai rau ne merg relatiile, cu atat mai multi studenti se inscriu la cursuri", explica John Schillinger, profesor emerit la American University, care a tinut contabilitatea tuturor inscrierilor la cursurile de limba rusa la nivel national, din 1984.
Schillinger sustine ca daca initial identificase 300 de scoli care aveau programe de rusa la nivel preuniversitar, de la mijlocul anilor 90, numarul acestora s-a prabusit la aproximativ 100. Cu toate acestea, Schillinger sustine ca nu va mai trebui sa taie din lista zeci de programe intr-un an.
Pe de alta parte, datele de la nivel local pot fi neuniforme. Spre exemplu, Prince George’s County din statul Maryland ofera programe de limba rusa in doua licee si intr-o scoala gimnaziala si urmeaza sa mai adauge unul intr-alta scoala gimnaziala din toamna.
Un alt exemplu este oferit de Fairfax County, statul Virginia, care avea in 1989, 258 de elevi inscrisi la cursurile de limba rusa la aproximativ 6 licee. Numarul acestora a atins un minim in 1996, cand au fost inscrisi 11 studenti, insa de atunci numarul acestora a crescut. In anul scolar 2008-2009, numarul celor inscrisi la cursurile de rusa a crescut la 223, chiar daca numarul scolilor care ofereau respectiv